RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ χειρισμοί για να διατηρήσουμε υγιή τα μελίσσια μας το Καλοκαίρι

Παρά τις μικρές αναστατώσεις του καιρού και τις σποραδικές βροχές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το καλοκαίρι έχει έρθει πια. Μαζί με αυτό, έχει ανέβει η θερμοκρασία και αναμένεται από εδώ και μπρος να ανέβει περισσότερο. Οι ανθοφορίες είναι ακόμη πλούσιες ση χώρα μας και οι μέλισσες δουλεύουν φέρνοντας γύρη και νέκταρ στις κυψέλες. Και θα κρατήσουν ακόμη λίγο μέχρι και τα τέλη του μήνα που διανύουμε. Ύστερα σιγά–σιγά θα μπούμε στην ξηρασία του καλοκαιριού, με τον λίβα να καίει ότι όμορφο δημιούργησε η Άνοιξη. Αυτή είναι η εποχή όμως που χρειάζεται προσοχή από εμάς και κάποιες κινήσεις απαραίτητες για να μην χάσουμε πληθυσμούς και για να διατηρήσουμε σωστές συνθήκες στο μελισσοκομείο μας. Δεν είναι φυσικά τίποτα σπουδαίοι και δύσκολοι χειρισμοί, είναι παρόλα αυτά απαραίτητοι και ζωτικής σημασίας για τις μέλισσες. Ας δούμε λοιπόν ένα-ένα ότι χρειάζεται από εδώ και στο εξής για την εποχή που διανύουμε:


Φρέσκο νερό και ποτίστρες
Αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο μελισσοκομείο μας, φροντίζουμε να τροφοδοτήσουμε τις μέλισσές μας με αρκετό και καθαρό νερό. Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο αριθμός των μελισσών που ασχολείται με την εύρεση και μεταφορά νερού αυξάνεται κι αυτός, αφού αυξάνονται οι απαιτήσεις σε νερό μέσα στην κυψέλη. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερες μέλισσες θα πάψουν να εργάζονται ως συλλέκτριες, αφού θα αναγκάζονται να ψάχνουν νερό ίσως και 1 χιλιόμετρο μακριά από την κυψέλη τους. Εμείς φροντίζουμε λοιπόν να φτιάξουμε μια από τις πολλές εύκολες κατασκευές για ποτίστρα ή να αγοράσουμε κάποια έτοιμη. Φυσικά αν οι μέλισσες ψάχνοντας για νερό από πριν, ενοχλούν γείτονες και στάνες (πισίνες, ποτίστρες ζώων, αυλές) θα εξακολουθήσουν να το κάνουν αυτό, αγνοώντας την ποτίστρα μας, γιατί αυτό έχουν μάθει να κάνουν μέχρι τώρα. Για να διαγραφεί η μνήμη τους πρέπει να μεταφερθούν τουλάχιστον 3 ημέρες σε άλλο σημείο και με τον ερχομό τους στο μελισσοκομείο να βρουν εκεί από την αρχή τη θέση για το νερό που εμείς έχουμε επιλέξει. Επίσης προσοχή στην κατασκευή της ποτίστρας. Το νερό πρέπει να ρέει και να ανανεώνεται (όσο γίνεται) και να μην παραμένει στάσιμο για μέρες, επειδή αυτό ευνοεί τη δημιουργία και διασπορά ασθενειών.

Μόνωση κυψέλης
Με μία-δύο κινήσεις πρέπει ο μελισσοκόμος να πετύχει την καλύτερη μόνωση της κυψέλης, με σκοπό αυτή την εποχή την χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μην απασχολούνται περισσότερες μέλισσες με τον αερισμό της γονοφωλιάς, αλλά και να γίνονται πιο βιώσιμες οι συνθήκες της αποικίας. Ένας τρόπος είναι να βάψουμε το επάνω μέρος των καπακιών με λευκό χρώμα που να αντέχει σε εξωτερικές συνθήκες και ακόμη καλύτερα να τοποθετήσουμε από πάνω ένα κομμάτι φελιζόλ που δημιουργεί ακόμη καλύτερη θερμομόνωση και σκιά. Δική μας πρόταση είναι το κηρόπανο πάνω από τα πλαίσια να μη βγαίνει ποτέ από την κυψέλη γιατί ακόμη και τώρα χρησιμεύει ως μονωτικό υλικό και ρυθμιστή της θερμοκρασίας. Αν στο μελισσοκομείο σας υπάρχουν δέντρα, μπορείτε να μετακινήσετε τις κυψέλες σας (30 εκατοστά κάθε μέρα) μέχρι να βρίσκονται σε σκιά που δημιουργεί κάποιο δέντρο τουλάχιστον τις ώρες από 12μμ-3μμ.

Τροφοδότηση με σιρόπι
Προσοχή από εδώ και πέρα τις ώρες που τροφοδοτείτε τα μελίσσια με σιρόπι, αλλά και τον τρόπο που το κάνετε. Όσο περνάει ο καιρός και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, επειδή ο ήλιος καίει τα πάντα στη φύση, μειώνονται δραματικά οι ανθοφορίες. Αποτέλεσμα είναι κάθε μορφή νέκταρος να προκαλεί πολύ έντονα τις μέλισσες που τη διεκδικούν με τρόπο άγριο και ενστικτώδη. Ξεκινούν δηλαδή τη λεηλασία. Οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό αποικίες επιτίθενται σε μικρότερες με ολέθριο αποτέλεσμα. Σκοτώνουν με λίγα λόγια και αφανίζουν τον πληθυσμό μιας παραφυάδας για να κλέψουν το σιρόπι ή τις προμήθειες που έχει. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Το ιδανικό είναι να μην έχουμε στο ίδιο μελισσοκομείο κυψέλες διαφορετικής δυναμικότητας, ώστε να επιχειρείται δύσκολα λεηλασία. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές, οπότε πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο τροφοδότησης τους. Δίνουμε σιρόπι προσέχοντας να μη στάζει τριγύρω και προκαλούμε έτσι με τις οσμές του. Δεν τροφοδοτούμε ποτέ σε ώρες που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα συλλεκτριών, γιατί εκείνες θα δώσουν το σήμα για επίθεση σε κάποια κυψέλη. Η καλύτερη ώρα τροφοδότησης το καλοκαίρι, είναι το σούρουπο ή πολύ πρωί. Προσέξτε επίσης το είδος του τροφοδότη που έχετε. Οι χειρότεροι τροφοδότες για λεηλασία είναι οι τροφοδότες εισόδου. Προτιμήστε μπουκάλι εσωτερικά με μία ή δύο τρύπες που βγάζει το σιρόπι σταθερά αλλά σε μικρές ποσότητες.

Επιθεωρήσεις στο μελισσοκομείο
Όσο φεύγει η Άνοιξη και η εποχή της σμηνουργίας μαζί, τόσο ελαττώνεται η ανάγκη των συχνών επιθεωρήσεων στις κυψέλες μας. Περισσότερο κακό θα κάνουμε αν ανοίξουμε μια κυψέλη σε ημέρα καύσωνα και επιθεωρώντας αφήσουμε το καπάκι ανοιχτό όσο χρειάζεται. Έχουμε χαλάσει όλη την καλή δουλειά που έχουν κάνει οι μέλισσες για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους και πρέπει πάλι να αρχίσουν από την αρχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καταμερισμό των εργασιών τους αλλά και τις συνθήκες επιβίωσής τους μέσα στην κυψέλη. Αποφεύγουμε λοιπόν τις άσκοπες επιθεωρήσεις και όταν αυτές πρέπει να γίνονται, οι καλύτερες ώρες είναι πολύ νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή.   

Προσοχή στις  μετακινήσεις
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όσοι μέσα στο καλοκαίρι μετακινείτε κυψέλες κυνηγώντας κάποια ανθοφορία. Φροντίστε ώστε οι μέλισσες να αερίζονται επαρκώς μέσα στις κυψέλες, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Ελέγξτε ότι οι θυρίδες αερισμού στα καπάκια είναι ανοιχτές. Φροντίστε οι κυψέλες να είναι τοποθετημένες στο αυτοκίνητο έτσι, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί και να μπαίνει στις κυψέλες από τις θυρίδες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν έχετε αεριζόμενους πάτους ακόμη καλύτερα, γιατί τότε δεν κινδυνεύουν οι μέλισσες από ασφυξία. Αποφύγετε να έχετε μέσα στις κυψέλες πλαίσια γεμάτα μέλι, ατρύγητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρέξουν πνίγοντας τις μέλισσες.  

Αυτοί είναι εμπειρικά οι καλύτεροι χειρισμοί για τη μέλισσα τώρα το καλοκαίρι, όμως μην ξεχνάτε πως πρώτα εσείς αυτή την εποχή, χρειάζεστε προσοχή τις ώρες που βρίσκεται κάτω από τον ήλιο που καίει. Φροντίστε όσοι δεν φοράτε μελισσοκομικές μάσκες να έχετε πάντα ένα καπέλο για τον ήλιο και πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι δροσερό νερό να σας περιμένει στο τέλος κάθε επιθεώρησης. Και αφού καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε για λίγο από τα μελίσσια (όλοι μας), υπάρχουν και οι παραλίες για βουτιές και χαλάρωση.

Καλό Καλοκαίρι!  

Κείμενο-Φωτό: www.spaniamelissa.gr